فعالان حوزه صنعت همواره به فکر پیشرفت هستند. صنایع مختلف با اتوماسیون شدن خط تولید، قدمبهقدم، به سمت پیشرفت حرکت میکنند. یکی از دغدغههایی که هنگام استفاده از سیستم رباتیک، ذهن فعالان صنعت را درگیر میکند این است که چگونه میتوان سرعت وسایل رباتیک را کنترل کرد؟ برای جواب دادن به این سوال، باید سیستمی به نام سروو موتور را بررسی کنیم.
درکُل، سیستم رباتیک پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. وجود سیستمهای دیگر در کنار سیستم رباتیک، باعث بهبود کارایی میشود.
امروز اطلاعات جالبی قرار است بهدست آورید، مانند؛
- سروو موتور چیست؟
- انواع سرو موتور
- کاربردهای آن و…
پس تا انتها همراه ما باشید.
سروو موتور چیست؟
بهطور کلی موتور سروو یک عملگر چرخشی یا خطی است. با استفاده از آن امکان کنترل دقیق زاویه و یا حرکت خطی، سرعت و شتاب فراهم میشود. موتور معمولی، ویژگیهای خاص موتور سروو را ندارد. این موتورها در انواع گیربُکسدار و بدون گیربُکس وجود دارند.
همچنین در اندازههای خیلی کوچک تا خیلی بزرگ تولید میشوند. کاربرد اندازههای کوچک آن در پروژههای رباتیک، و اندازههای بزرگ آن در ساخت تجهیزات صنعتی دیده میشود.
اگر بخواهید شیء را در زاویه خاصی بچرخانید و یا آن را در فاصله معینی بهصورت خطی حرکت دهید، میتوانید از این موتور استفاده کنید. سیستم آن، یک موتور معمولی است که به شفت آن (قطعهای میلهای است که در ماشینآلات صنعتی برای انتقال نیرو از یک وسیله به وسیله دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.) یک انکودر (سنسور انکودر، حرکت موتورها را تصحیح میکند.) نصب شده، و یک سیستم آن را کنترل میکند.
یک سیگنال کنترلی به سروو موتور ارسال شده و امکان حرکت شفت به موقعیتی خاص یا یک زاویه داده میشود. موتور در موقعیتی که به شفت فرمان داده شده میماند تا زمانی که سیگنال تغییر کند. وقتی که سیگنال تغییر کرد، موقعیت و زاویه شفت نیز تغییر میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان درباره سروو موتورها، میتوانید از طریق شماره زیر با کارشناسان ما در تیم تیاسگروپ در تماس باشید. |
انواع موتورهای سروو
تقسیمبندی انواع موتورهای سروو براساس برق مصرفی:
1. موتورهای سروو مدلAC
این مدل از موتورها با جریان برق متناوب کار میکنند. استفاده از موتورهایAC در توان کم، متداولتر است. همچنین مقاومتر است و لختی کمی دارد. در صنایع نیز از این موتور به دلیل داشتن مزایایی مانند راندمان بالا، تعمیر و نگهداری راحت، اندازه کوچک، قیمت مناسب و… استفاده بیشتری نسبت بهDC دارد.
البته توجه داشته باشید که موتورهایAC غیرخطی هستند و گشتاور سرعت آنها مانندDC ایدهآل نیست. بهتر است بدانید که گشتاور موتورهایAC نسبت به گشتاور موتورهایDC با توان مشابه، کمتر است.
از موتورهایAC در سیستمهای کنترل استفاده میشود. موتورهایAC در 2دسته قرار میگیرند؛
- موتورهای 2فازAC
- موتورهای 3فازAC
2. موتورهای سروو مدلDC
موتورهایDC مانند سایر موتورهای الکترومغناطیسی کار میکنند. یعنی کار آنها با جریان برق مستقیم است، فقط در طراحی ساخت و نحوه کار با هم تفاوت دارند. اصل عملکرد این موتورها مشابه موتورهایDC معمولی است.
ولتاژ آرمیچر، موتورهای سرووDC را کنترل میکند. مقاومت آرمیچر در این موتورها زیاد است به همین دلیل گشتاور سرعت آنها خطی است. موتورهایDC انواع مختلفی دارند؛
- موتورهای سری: گشتاور ابتدایی این موتورها بالا است و باعث ایجاد جریان بزرگی میشود. این موتورها، تنظیم سرعت ضعیفی دارند. در این نوع موتورها با استفاده از جابهجا کردن قطبهای سیمپیچ و ولتاژ میدان، میتوانید عملکرد آن را معکوس کنید. البته اینکار بازدهی موتور را کم میکند.
- موتورهای سری اسپلیت: منحنی سرعت موتورهای سری اسپلیت، معمولی است.
- موتور کنترل شنت: این مدل از موتورهایDC، دارای دو سیمپیچ جداگانه هستند. سیمپیچ field روی استاتور و سیمپیچ armature روی روتور دستگاه قرار دارد. این سیمپیچها هر دو به یک منبع تغذیهDC وصل میشوند.
- موتور شنت آهنربای دائمی: این موتور تحریک ثابت است که یک آهنربای دائمی، زمینه آن را تأمین میکند. همچنین عملکرد آن شبیه موتور ثابت کنترل شده آرماتور است.
- موتورهای سری چاکدار: در این سری موتورها، اگر تحت شرایطی آرمیچر از طریق یک منبع جریان ثابت تغذیه شود، میتوان یک میدان قابل کنترل ایجاد کرد. در این صورت میتوان از موتور، بهعنوان یک موتور با تحریک مستقل و بدون اینکه به منبع خارجی نیاز باشد، استفاده کرد.
جالب است بدانید که انواع موتورهای سروو، توسط کمپانیهای مختلفی تولید میشود. برخی از برندهای سرو موتور در بازار را در ادامه مشاهده میکنید:
- YASKAWA
- MULLER
- INOVANCE
- MITSUBISHI
- LS
- SIEMENSE
- ESTUN
- DELTA
مشخصات فنی سروو موتور
موتورهای سروو مانند موتورهای دیگر، مشخصاتی دارند که در ادامه بررسی میکنیم.
- ولتاژ و جریان: میزان ولتاژ تغذیه و جریان هر کدام از موتورهای سروو، براساس کاربردشان مشخص میشود.
- سرعت عملکرد: سرعت موتورهای سروو برحسب مقدار زمانی که نیاز است شفت به یک موقعیت معلوم برسد، تعیین میشود.
- گشتاور: گشتاور با سرعت رابطه عکس دارد. یعنی هر چه سرعت موتور با توان مشخص بالاتر باشد، گشتاور آن پایین میآید.
- پالس کنترلی: پالس کنترلی برای تعیین موقعیت شفت مورد استفاده قرار میگیرد.
- رزولوشن: دقت موقعیت شفت در زمان دریافت سیگنال، توسط رزولوشن مشخص میشود. معمولا رزولوشن این موتورها بین 1تا10 درجه است.
- وزن: خصوصیاتی مانند سایز و وزن در طراحی مکانیکی پروژه اهمیت دارد.
موتورهای سروو چه مزیتی نسبت به استپر موتورها دارند؟
انکودری که بر روی شفت موتورهای سروو نصب است، موقعیت واقعی شفت موتور را به سیستم کنترل گزارش میدهد. به همین دلیل کنترلر موتور، زمانی که خطای سیگنال وجود داشته باشد، توانایی ارسال دستور مناسب را دارد.
درحالیکه، استپر موتورها فقط فرمان حرکت صادر میکنند و کاربر هیچ راهی برای اینکه متوجه شود موتور به موقعیت مطلوب رسیده، ندارد. در سیستم موتورهای سروو، موقعیت موتور همیشه مشخص است به همین دلیل، همه دستورات انجام میشود.
همچنین موتورهای سروو در سرعت بالا و گشتاور کامل کار میکنند، ولی در استپر موتور صنعتی شاهد افت گشتاور و افزایش سرعت هستیم. در موتورهای سروو چون از انکودرهایی با رزولوشن بالا استفاده شده، بسیار نرم هستند.
جالب است بدانید که موتورهای سروو فقط به اندازه نیاز برق مصرف میکنند. اما استپر موتورها جریان کامل برق را مصرف میکنند، حتی وقتی که در حالت بیباری هستند.
کاربرد موتورهای سروو
سروو موتور کاربردهای متنوعی در بخش اتوماسیون صنعتی دارد. از جمله:
- یکی از کاربردهای این موتور، تنظیم لنز دوربین و زوم عکس در دوربینها است.
- وسایل رباتیک مانند چرخها توسط این موتور کنترل میشود. همچنین کنترل سرعت، متوقف شدن و شروع بهکار ربات، و تولید گشتاور برای حرکت، از جمله کاربردهای دیگر این موتور است.
- کنترل زاویه چرخش در سولار پنلها با استفاده از موتورهای سروو انجام میشود. این کنترل باید به نحوی باشد که پنل روبه تابش نور خورشید قرار گیرد.
- در دستگاههای بُرش و فرمدهی قطعات نیز از موتورهای سروو استفاده میشود.
- این موتورها در ماشینهای بافت صنایع نساجی نیز بهکار میروند.
- در باز و بسته شدن دربهای اتوماتیک در مکانهایی مانند بیمارستان، سوپر مارکت و… از موتورهای سروو استفاده میشود.
- آنتنهایی که ماهوارهها را ردیابی میکنند.
- سیستمهای اتوماتیکی که قایق و هواپیما را هدایت میکنند.
جمعبندی و نکات پایانی مربوط به سروو موتور
میتوان گفت که سروو موتورها، جزء جداییناپذیر فرایندهای مهم صنعتی هستند. بدون این قطعه صنعتی، دستگاههایCNC درست کار نمیکنند. صنایع چاپ، دستگاههای چاپ، رباتهای صنعتی و… فعالیت درست خود را مدیون این موتورها هستند.
انواع مختلف موتورهای سروو، عملکردهای گوناگونی دارند. همچنین برندهای مختلفی از این موتورها در بازار موجود هستند. چگونه میتوان بهترین برند این موتورها را تهیه کرد؟
یکی از معضلاتی که صنایع مختلف با آن روبهرو هستند، تحریم و در دسترس نبودن قطعات صنعتی در ایران است. در چنین شرایطی بهتر است با شرکتی همکاری کرد که بدون واسطه از برندهای روز دنیا، قطعات و دستگاههای صنعتی وارد میکند.
پیشنهاد ما به شما در این زمینه، استفاده از خدمات و محصولات شرکت تی اس گروپ است. این شرکت در زمینه واردات و تجهیز سیستم اتوماسیون صنعتی، تجربه بالایی دارد. شما میتوانید قیمتهای آن را با قیمت محصولات مشابه در بازار مقایسه کنید، قطعا متوجه تفاوتها میشوید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر، مشاوره در زمینه خرید و سایر خدمات، میتوانید با شمارههای موجود تماس بگیرید. نظر شما درباره موتورهای سروو چیست؟ آیا به اندازهای که از آنها تعریف میشود، کاربرد دارند؟ نظرات خود را برای ما کامنت کنید.
سوالات متداول
1- اجزای اصلی یک سروو موتور چیست؟
یک سیستم سروو موتور معمولا از یک موتور، رمزگذار و یک نترلکننده تشکیل شده که حرکت موتور را مدیریت میکند.
2- سروو موتورها بیشتر در چه مواردی کاربرد دارند؟
سروو موتورها بهطور گسترده در رباتیک، ماشینهای CNC و اتوماسیونهای صنعتی استفاده میشوند.
3- چرا سروو موتورها در اتوماسیون اهمیت دارند؟
سروو موتورها دقت و کارایی بالا در کنترل حرکت را تضمین کرده و به همین دلیل استفاده از آنها برای کارهایی که نیاز به دقت بالا دارند، ضرورت پیدا میکند.
برای مطالعه بیشتر شما
What is a Servo Motor: Definition, Origins, Components, Types & Applications
بدون دیدگاه