گریپر پنوماتیکی

گریپر پنوماتیکی به دستگاه گیرنده‌ای گفته می‌شود که برای گرفتن یک شیع، از هوا به عنوان منبع قدرت استفاده می‌کند. از این دستگاه گیرنده برای جابجایی و گرفتن قطعات در رباتیک، خطوط تولید، قالب گیری و تزریق پلاستیک، اتوماسیون، صنایع خودکار و … استفاده می‌شود. از جمله صنایعی که گریپر پنوماتیک در آن‌ها کاربرد دارد می‌توان به صنعت پلاستیک، خودروسازی، فلزیابی، الکترونیک و … اشاره کرد.

این دستگاه دو قسمت اصلی دارد که شامل قسمت بدنه و قسمت اعضای گیرنده است. قسمت بدنه محفظه‌ای دارد که هوای فشرده را به قسمت اعضای گیرنده می‌فرستد. اعضای گیرنده نیز دو قطعه جلو و عقب دارند که توسط فشار هوا باز و بسته می‌شوند و می‌توانند از این طریق اشیاء را بگیرند.

برای آشنایی بیشتر با مزایا و نحوه کار گریپر پنوماتیکی تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

تفاوت گریپر پنوماتیکی با گریپر رباتیک چیست؟

هر دو دستگاه‌های گیرنده‌ای هستند که در فرآیندهای رباتیکی و صنعتی کاربرد دارند؛ اما تفاوت‌هایی هم با هم دارند. گریپر رباتیک به صورت هیدرولیکی یا با موتورهای الکتریکی کار می‌کند و می‌تواند اشیاء بزرگ و سنگین مانند قطعات خودرو را هم جابجا و حمل کند.

اما چنگک پنوماتیک با هوای فشرده کار می‌کند و بیشتر برای نگهداشتن و حمل اشیاء سبک و متوسط کاربرد دارد. از نوع گریپر به دلیل سادگی و قابل استفاده بودن در شرایط صنعتی سخت، محبوبیت زیادی دارد و در خط تولید هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به طور کل اصلی‌ترین تفاوت گیره پنوماتیکی با گیره رباتیک در نوع سیستم کنترل‌کننده آن‌هاست؛ که گریپر رباتیک توسط سیستم‌های موتوری و گریپر پنوماتیکی توسط هوای فشرده کار می‌کند.

گریپر فستو
گریپر فستو

مزایای گریپر پنوماتیک چیست؟

از جمله مزایایی که گیره پنوماتیکی دارد و باعث محبوبیت آن در صنایع مختلف شده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت بالا؛ این نوع گریپر می‌تواند کارها را با سرعت بالا و مدت کوتاه انجام دهد و برای تولیدات انبوه بسیار کارآمد است.
  • سادگی؛ از آنجایی که ساختار ساده و قابل فهمی دارد، برای کار با آن نیاز به دانش فنی ویژه‌ای ندارید.
  • قابل استفاده در شرایط صنعتی سخت؛ این گریپر در محیط‌هایی با دمای بالا، رطوبت و آلودگی هم قابل استفاده است.
  • کم هزینه؛ هزینه نگهداری و تولید چنگک پنوماتیک از سایر دستگاه‌های گیرنده کمتر است.
  • عملکرد دقیق؛ با این گریپر می‌توانید اشیاء مختلف را با دقت بالا بگیرید و جابجا کنید.

تقسیم بندی گریپرها براساس نوع حرکت

به طور کلی گریپرهای پنوماتیکی را به دو دسته گریپر با حرکت خطی و گریپر با حرکت چرخشی می‌توان تقسیم کرد.

1-گریپر با حرکت چرخشی

نام دیگر این گریپرها، گریپرهای شعاعی یا دورانی است که سیلندر دو طرفه دارند و تنظیم فک آن‌ها به صورت اتوماتیک است. نحوه نصب این گریپرها بسیار آسان است و می‌توانند اشیاء را از داخل و خارج بگیرند. همچنین قابلیت این را دارند تا در زوایای مختلف با نیروی بالا کار کنند.

2-گریپر با حرکت خطی

گریپر پنوماتیک خطی خود نیز به دو دسته 2 و 3 فکه تقسیم می‌شود. این گریپرها هم می‌توانند اشیاء را از داخل و خارج بگیرند و نحوه نصب آسانی دارند. سیلندر گریپر خطی دو طرفه است و از هر دو سمت هم هوای فشرده می‌تواند وارد شود. فک‌ها نیز به صورت اتوماتیک تنظیم می‌شوند و می‌توانند همزمان با هم حرکت کنند.

گریپر پنوماتیک خطی
گریپر پنوماتیک خطی

آشنایی با انواع گریپر پنوماتیک

گریپرهای پنوماتیکی انواع مختلفی دارند و به شکل‌های متفاوتی طراحی می‌شون که هر کدام برای کاربرد خاصی در نظر گرفته شده‌اند. برخی از انواع پنجه‌های پنوماتیک شامل موارد زیر است:

1-گریپر زاویه‌ای

این گریپرها برای گرفتن و جابجا کردن اشیاء در زاویه‌های مختلف کاربرد دارند و برای خط تولید خودکار بسیار مناسب هستند.

2-گریپر دو انگشتی

گریپرهای دو انگشتی پرکاربردترین نوع گریپر پنوماتیکی هستند. این گریپرها دارای دو انگشت هستند و برای گرفتن و جابجا کردن اشیاء حساس و کوچک مناسب هستند.

انواع گریپرهای پنوماتیکی
انواع گریپرهای پنوماتیکی

3-گریپر چند انگشتی

این گریپرها دارای چند انگشت هستند و برای گرفتن اشیاء بزرگتر و سنگین‌تر مناسب هستند.

4-گریپر کلویی

به دلیل شکل خاصی که دارند می‌توانند اشیاء با شکل‌های مختلف را بگیرند و حمل کنند. در واقع برای گرفتن و حمل اشیاء با شکل‌های نامنظم و پیچیده مناسب هستند.

5-گریپر آلومینیومی

از جنس آلومینیوم هستند و در کارهایی که نیاز به گریپر سبک و قابل حمل داریم کاربرد دارند؛ مانند رباتیک.

6-گریپر دوار

همان‌طور که از نام‌شان پیداست قابلیت چرخش دارند و برای گرفتن اشیاء با شکل دایره‌ای مناسب هستند.

البته بسته به شکل و ابعاد کالا، می‌توان از گریپرهای مختلف با شکل و اندازه‌های متنوع استفاده کرد.

نحوه عملکرد چنگک پنوماتیک
نحوه عملکرد چنگک پنوماتیک

گریپر فستو؛ محبوب‌ترین گریپر در صنایع مختلف

گریپر پنوماتیک فستو به دلیل سادگی و کارایی خوبی که در عملیات گرفتن و نگهداری قطعات دارد، دارای محبوبیت زیادی در صنایع مختلف است. این گریپر با داشتن ساختاری محکم و مقاوم می‌تواند در برابر شوک‌های مکانیکی و فشارهای بالا مقاومت کند.

گریپر فستو قابلیت اتصال به سیستم‌های کنترلی مختلف را دارد و می‌تواند عملیات گرفتن و نگهداری قطعات را با سرعت بالا انجام دهد.این گریپر برای گرفتن و نگهداری قطعات با وزن‌ها و ابعاد مختلف مناسب است و به دلیل سطح چسبندگی بالا، برای گرفتن قطعات صاف و مسطح هم کاربرد دارد.

گریپر Festo
گریپر Festo

آیا می‌توان فشار هوا در گریپر پنوماتیکی را تنظیم کرد؟ چگونه؟

بله فشار هوای داخل گریپر پنوماتیکی را می‌توانید تنظیم کنید. در واقع درست تنظیم کردن فشار هوا در گیره پنوماتیکی جزو نکات مهم است و باید با دقت انجام شود. فشار هوا باید طوری تنظیم شود که گریپر بتواند به خوبی و با قدرت کافی اشیاء را بگیرد تا احتمال آسیب رسیدن به اشیاء نیز به حداقل برسد.

برای تنظیم فشار هوای بسیاری از گریپرهای پنوماتیک از رگولاتور فشار استفاده می‌شود. با این رگولاتورهای فشار هم می‌توان فشار هوا را با دقت تنظیم کرد و هم می‌توان قدرت گرفتن اشیاء توسط گریپر را کم و زیاد کرد.

کاربرد گیره پنوماتیک در صنایع مختلف
کاربرد گیره پنوماتیک در صنایع مختلف

نحوه تنظیم فشار هوای گریپر پنوماتیکی به ترتیب:

  1. اندازه‌گیری فشار خط هوایی به وسیله یک منبع اندازه‌گیری فشار هوا (برای مثلا فشارسنج‌های دیجیتالی)
  2. تعیین فشار مورد نیاز با توجه به اشیاء مورد نظر
  3. تنظیم فشار؛ با رگولاتور فشار می‌توانید فشار هوای خروجی را تنظیم کنید. که برای این کار باید ابتدا فشار هوای خط را روی کمترین حالت تنظیم کنید و بعد با رگولاتور، فشار را روی مقدار مورد نیاز خود بگذارید.
  4. امتحان کردن گریپر برای گرفتن اشیاء که متوجه شویم فشار هوا را به درستی تنظیم کرده‌ایم یا خیر.

فشار هوا چگونه باعث باز و بسته شدن گریپر می‌شود؟

همان‌طور که گفتیم گریپرها محفظه‌ای دارند که در آن هوای فشرده قرار دارد. با وارد شدن هوای فشرده به داخل سیلندر، میله پیستون تغدیه می‌شود. میله پیستون نیز به انگشتان یا قسمت اعضای گیرنده گریپر متصل است. همزمان که فشار هوا باعث بالا و پایین شدن پیستون می‌شود، انگشتان یا اعضای گیرنده گریپر باز و بسته می‌شوند.

برای مثال در گریپر پنوماتیکی دو انگشتی، وقتی هوای فشرده به سیلندر پشتی متصل می‌شود، پیستون را به جلو هول می‌دهد و انگشتان گریپر باز می‌شوند؛ و زمانی که هوای فشرده به سیلندر جلویی متصل می‌شود، پیستون را به عقب می‌راند و انگشتان گریپر بسته می‌شوند.

بهترین نوع گیره پنوماتیکی
بهترین نوع گیره پنوماتیکی

نحوه نصب چنگک پنوماتیک چگونه است؟

روش‌ نصب گیرنده‌های پنوماتیک به نوع و مدل گریپر و دستگاهی که قرار است نصب شود بستگی دارد. از آنجایی که مدل‌های مختلفی از گریپرها وجود دارد، بهترین کار برای نصب آن‌ها کمک گرفتن از دفترچه راهنمای دستگاه و فنی‌کاران کارشناس است. با این حال دانستن نکات زیر می‌تواند به شما در نصب پنجه پنوماتیکی کمک کند.

  1. قبل از نصب وضعیت سیستم پنوماتیک و دستگاه را بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچ نشتی در سیستم وجود ندارد و همه قطعات سالم هستند.
  2. محل نصب گریپر در دستگاه را مشخص کنید؛ طوری که دسترسی کافی برای نگهداری و جابجایی قطعات داشته‌باشد.
  3. با نصب فیتینگ مناسب بر روی فک‌های گریپر، از صدمه دیدن آن جلوگیری کنید.
  4. سرعت باز و بسته شدن چنگک‌ها را می‌توانید با متعلقات پنوماتیکی مانند فلوکنترل‌ها، کنترل نمایید.
  5. ابتدا بدنه گریپر را روی دستگاه قرار دهید و بعد از نصب آن با پیچ و مهره، اعضای گیرنده را به همین صورت روی بدنه گریپر نصب کنید.
  6. سپس برای متصل کردن سیستم پنوماتیک به گریپر پنوماتیک، لوله‌های هوا را به بدنه گریپر و سیستم پنوماتیکی وصل کنید.
  7. در نهایت با تنظیم فشار هوا در سیستم پنوماتیک، گریپر آماده کار کردن است.
گریپر با منبع تغذیه هوای فشرده
گریپر با منبع تغذیه هوای فشرده

نکته پایانی

گریپرها نوعی از عملگرهای پنوماتیکی هستند که به آن‌ها چنگک هم گفته می‌شود. در سیستم‌های پنوماتیکی گریپرها نقش گیره را دارند و در ساختمان داخلی خود دارای یک یا چند سیلندر پنوماتیکی هم هستند. به نسبت تعداد فک‌های یک گریپر، تعداد سیلندرهای آن هم تغییر خواهد کرد. اما هر گریپر حداقل یک سیلندر خطی دارد.

گریپر پنوماتیکی در پردازش‌های آزمایشگاهی، ساخت دستگاه‌های پزشکی، صنعت بیوتکنولوژی و داروی سازی، رباتیک و … کاربرد دارد. از مزیت‌های آن می‌توان به سادگی در نصب و نحوه کنترل، سبک وزن بودن، تنظیم نیروی گرفتن و … اشاره کرد.

اگر در خصوص گریپرهای پنوماتیکی سوالی دارید یا می‌خواهید از مشاوره قبل از خرید استفاده کنید، می‌توانید از طریق کامنت‌ها یا تماس با شماره‌هایی که در سایت است، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

آیا تی اس گروپ نماینده یاسکاوا است؟

در واقع هیچ شرکتی در حال حاضر نمایندگی یاسکاوا در ایران را ندارد. بعضی شرکت‌ها از این عنوان سوء‌استفاده می‌کنند و خود را نماینده یاسکاوا در ایران معرفی می‌کنند تا نظر مشتریان را به خود جلب کنند. برای اطلاعات بیش‌تر مقاله نماینده یاسکاوا در ایران را مطالعه بفرمایید.

تی اس گروپ خود را نماینده یاسکاوا در ایران معرفی نمی‌کند اما ارتباط ما با یاسکاوا بدون واسطه است و به صورت مستقیم از یاسکاوا ساپورت فنی دریافت می‌کنیم.

سوالات متداول

1-گریپر رباتیک بهتر است یا پنوماتیکی؟

هر دو عملکرد دقیق و خوبی دارند. اما برای گرفتن و جابجایی قطعات سنگین نمی‌توان از گریپرهای پنوماتیک استفاده کرد. بنابراین در شرایط بهترین گزینه گیره رباتیک است.

2-پرکاربردترین نوع پنجه پنوماتیک کدام است؟

چنگک‌های شعاعی و خطی متداول‌ترین نوع گیره پنوماتیکی هستند.

3-برای نگهداری صحیح گریپر پنوماتیک چه‌کاری انجام دهیم؟

تمیز کردن منظم آن، استفاده از گریپر براساس دستوالعمل‌های آن، تعویض و بررسی منظم قطعات، تنظیم و تعویض روغن گریپر، قرار ندادن آن در محیط‌های بسیار گرم یا سرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *