ربات مشارکتی

تصور کنید که همکار شما در محل کارتان یک ربات باشد. هیجان‌انگیز نیست؟ همکار شما، طبق برنامه‌ریزی شما کارها را انجام می‌دهد، لجبازی نمی‌کند، تازه قصد ندارد شما را پیش رئیس خراب کند که جای شما را بگیرد. شما همین الان یک گام در صنعت جلوتر رفتید و وارد حوزه ربات مشارکتی شدید.

تا به امروز درباره سیستم صنعتی زیاد شنیده‌اید. یک سیستم صنعتی پیشرفته، مجهز به فناوری رباتیک است. یک سیستم صنعتی قدیمی هم نیروی انسانی را به کار می‌گیرد. یعنی از دو حالت خارج نیست؛ یا فناوری رباتیک یا نیروی انسانی.

شما که ناآشنا با تکنولوژی نیستید. پس قرار است در مطالب امروز، با شکل دیگری از سیستم صنعتی روبه‌رو شوید. در این 10دقیقه‌ای که همراه ما هستید، قرار است اطلاعات جالبی را به دست آورید.

ربات مشارکتی چه نوع رباتی است؟

تصور ما از حضور ربات در صنعت، یک دستگاه و یا بازوی مکانیکی غول‌پیکر است که کار خود را در قسمت‌های مختلف خط تولید یک کارخانه انجام می‌دهد. این بازوی مکانیکی به تنهایی وظایف خود را انجام می‌دهد و می‌تواند به صورت خودکار، در چند دقیقه صدها بسته را پُر کند. این تصور درست است، ولی کامل نیست!

سرعت بالای ربات صنعتی، باعث شده که عملکردشان به تنهایی و یا با ربات همکارشان باشد. این سرعت بالای ربات صنعتی، اجازه نمی‌دهد که نیروی انسانی در این قسمت کار کند چون ممکن است آسیب ببیند. همچنین فناوری ربات صنعتی باعث شده که بسیاری از مشاغل انسانی از دست بروند.

از آن‌جایی که همیشه برای هر مشکلی راه‌حلی وجود دارد، سروکله کوبوت‌ها (cobots) در صنایع مختلف پیدا شد. این ربات‌های صنعتی که با نام ربات‌های مشارکتی نیز شناخته می‌شوند، برای همکاری نزدیک با انسان‌ها ساخته شدند.

ربات های مشارکتی
ورود ربات مشارکتی به صنایع مختلف، تحول زیادی به وجود آورد.

تمرکز این مدل ربات صنعتی، بر روی کارهایی است که نیروی انسانی را خسته و فرسوده می‌کند. این موضوع باعث می‌شود که نیروی انسانی به جای انجام کار تکراری، بر روی مهارت‌هایی که نیاز به حل مسئله دارند، تمرکز کند.

کوبات­ها چون در کنار نیروی انسانی کار می‌کنند، سرعت قابل کنترلی دارند. همچنین حسگرهای این ربات‌ها طوری برنامه‌ریزی شده که بلافاصله بعد از تماس شخص با حسگر، دستگاه متوقف می‌شود.

ویژگی کوبات‌ها

در مقایسه کوبات‌ها با ربات‌های صنعتی بزرگ، می‌توان گفت که کوبوت‌ها (cobots) کوچک‌تر و جمع‌وجورتر هستند. کار کردن با ربات‌های مشارکتی راحت‌تر است. همچنین به دلیل اینکه راه‌اندازی آن‌ها به تجربه برنامه‌نویسی کمی نیاز دارد، آموزش دادن به کارمندان برای استفاده از آن‌ها راحت است.

تولید و نصب این ربات‌ها به زمان بسیار کمی نیاز دارد. این در حالی است که تولید ربات‌های بزرگ صنعتی بسیار زمان‌بَر است و حتی راه‌اندازی آن ماه‌ها طول می‌کشد.

طراحی این مدل ربات‌ها برای انجام وظایف گوناگونی است. مثلا می‌توانید ربات های مشارکتی بسته‌بندی را طوری برنامه‌ریزی کنید که کارهایی مانند برچسب‌زنی و یا بازرسی را انجام دهند.

مدل‌های متحرک ربات مشارکتی را می‌توانید به قسمت‌های دیگری بفرستید. به زبان ساده‌تر، تغییر کاربری این مدل ربات‌ها بسیار ساده است.

ویژگی دیگری که این مدل ربات‌ها را متمایز می‌کند این است که می‌توانند کارهای دستی تکراری را با سرعت بالایی انجام دهند. این ویژگی به کارمندان نیروی انسانی کمک می‌کند که کارهای خلاقانه‌تری انجام دهند. همچنین کمتر دچار آسیب‌های عضلانی شوند.

در چه قسمت‌هایی از ربات‌های مشارکتی استفاده می‌شود؟

در صنایع مختلفی از ربات ‌های مشارکتی برای آسان شدن فرایندهای مختلف، استفاده می‌شود. در ادامه چند نمونه از کاربردهای این ربات‌ها را بررسی می‌کنیم.

کوبوت
کار کردن نیروی انسانی و ربات در کنار هم، غیرممکن نیست.

1- قسمت‌هایی که کار سنگین انجام می‌شود

از ربات ‌های مشارکتی که متحرک هستند، می‌توان برای حمل بار استفاده کرد. این کار را می‌توانید از طریق یک برنامه‌ریزی از پیش تعیین‌شده انجام دهید. با انجام این کار توسط این مدل ربات‌ها، نیازی نیست نیروی انسانی و یا تجهیزات سنگین، بارها را جابه‌جا کنند.

2- بسته‌بندی کردن

تولیدکنندگان این مدل ربات، اطمینان می‌دهند که قرار نیست ربات مشارکتی جای نیروی انسانی را بگیرد. با اضافه کردن دوربین به این مدل ربات‌ها، به یک ماشین دقیق و کارآمد تبدیل می‌شوند. همچنین اضافه کردن گیره به ربات کمک می‌کند که کارتن تشکیل دهد، لوازم را درون آن قرار دهد و بسته را مهروموم کند.

انجام همه این فرایندها، مشاغل نیروی انسانی را در این قسمت از بین نمی‌برد ولی می‌تواند با کمک به نیروی انسانی، سرعت کارها را چند برابر کند.

3- کارایی این مدل ربات‌ها در خودروسازی

ربات‌های صنعتی، به تنهایی در خط تولید خودروسازی فعالیت می‌کنند. سرعت بالای این ربات‌ها ممکن است گاهی به قطعات آسیب برساند. ربات ‌های مشارکتی کُندتر عمل می‌کنند، چون در کنار نیروی انسانی هستند. همین موضوع باعث می‌شود که آسیب به قطعات و یا نیروی انسانی به حداقل برسد.

در صنعت خودروسازی، از این مدل ربات‌ها برای مراقبت از ماشین، بازرسی کیفیت، مونتاژ و توزیع استفاده می‌شود.

4- فناوری و الکترونیک

شرکت‌های فناوری از این ربات‌ها برای انجام کارهای تکراری که به دقت بالایی نیاز دارند، استفاده می‌کند. کارهایی مانند توزیع، برچسب‌زدن و پیچ‌کردن از جمله کارهایی هستند که این ربات‌ها در شرکت‌های فناوری انجام می‌دهند.

انجام این فرایندها توسط ربات، به نیروی انسانی کمک می‌کند که بر روی مسائل پیچیده‌تری تمرکز داشته باشد. چون بازوهای ربات‌های مشارکتی سبک هستند و برنامه‌ریزی راحتی دارند، می‌توانید براساس نیاز، آن‌ها را در فرایندهای مختلفی به‌کار بگیرید.

کوبات
صنایع مختلفی از ربات مشارکتی استفاده می‌کنند.

5- استفاده برای ماشین‌کاری و فلزات

از این ربات در شرکت‌هایی که با فلزات سروکار دارند نیز استفاده می‌شود. برای خودکار کردن برنامه‌های مراقبت از ماشین‌ها، مانند ماشین‌های ریخته‌گری، کنترل عددی کامپیوتر، میزهای شماره‌گیری و…، از ربات‌های مشارکتی استفاده می‌شود.

در واقع کمک این ربات‌ها به شرکت‌هایی که با فلزات سروکار دارند، خودکار کردن جوشکاری مشترک است. این موضوع به کارگران شما کمک می‌کند که بر روی خط تولید با سود بالا تمرکز داشته باشند.

6- کمک به صنایع پلاستیک و پلیمر

شرکت‌هایی که در زمینه تولید پلاستیک فعالیت دارند، حجم کاری بسیار بالایی دارند. عملیات قالب‌گیری در این صنایع، با استرس و آسیب فراوانی انجام می‌شود. حضور ربات ‌های مشارکتی در این صنایع به کمک نیروی انسانی، شرایط استرسی و آسیب را به حداقل می‌رساند.

از این ربات‌ها برای پرداخت، پالت کردن و اعمال برگردان بر روی قطعات پلاستیکی استفاده می‌شود.

مزایای استفاده از ربات مشارکتی

همکاری نیروی انسانی با ربات‌ های مشارکتی، طوری است که نیروی انسانی ربات را هدایت می‌کند. یعنی همه فرایندها، زیر نظر نیروی انسانی است. اگر این همکاری به درستی انجام شود، می‌تواند مزایایی داشته باشد از جمله؛

1- ایمنی

کارهایی که آسیب می‌رسانند، توسط ربات‌ های مشارکتی انجام می‌شوند. این موضوع باعث می‌شود که نیروی انسانی کمتر آسیب ببیند. همچنین خود این ربات‌ها حسگرهایی دارند که از آسیب و تماس ناخواسته با نیروی انسانی، جلوگیری می‌کند.

2- سیستم انعطاف‌پذیر

شرکت‌هایی که از این ربات‌ها استفاده می‌کنند، می‌توانند بدون اینکه طرح تولید ربات را تغییر دهند، از آن‌ها در فرایندهای مختلفی استفاده کنند. این موضوع باعث می‌شود که هزینه‌های اتوماسیون بسیار کاهش یابد.

3- نصب کم‌هزینه

برای استقرار و نصب ربات‌های صنعتی، باید از تجهیزات ایمنی قبل از استقرار استفاده کنید. ربات‌های مشارکتی به دلیل داشتن ویژگی‌های ایمنی داخلی، به تجهیزات ایمنی قبل از نصب نیازی ندارند. پس در هزینه‌های شما صرفه‌جویی می‌شود.

cobots
ربات‌های مشارکتی در حمل‌ونقل کالا به نیروی انسانی کمک می‌کنند.

4- مقرون‌به‌صرفه اقتصادی

این ربات‌ها به سرمایه‌گذاری اولیه نیازی ندارند. در کُل از ربات‌های صنعتی بزرگ، ارزان‌تر هستند. همچنین این ربات‌ها انعطاف‌پذیر هستند و هر ربات می‌تواند کارهای متنوعی انجام دهد.

5- قابل تحرک

این ربات‌ها را می‌توانید در قسمت‌های مختلفی به‌کار بگیرید. مثلا آن‌ها را به قسمت‌های مختلف بفرستید و یا بر روی میز، برای انجام کار در مکان‌های غیرقابل دسترسی، قرار دهید.

جمع‌بندی و نکات پایانی مربوط به ربات مشارکتی

همان‌طور که متوجه شدید، ربات مشارکتی در کنار نیروی انسانی کار می‌کند. تا قبل از ورود این ربات‌ها، چنین چیزی ممکن نبود. چون ربات‌های صنعتی بزرگ به دلیل سرعت بالا، به ‌نیروی انسانی آسیب می‌رسانند. به هر حال جهان همواره در حال پیشرفت است و برای گسترش کسب‌وکار خود، باید با این پیشرفت همراه شویم.

ربات‌های مشارکتی انعطاف‌پذیری زیادی دارند به همین دلیل می‌توان گفت که از محبوب‌ترین ربات‌ها در صنایع مختلف محسوب می‌شوند.

اگر خواندن مطالب امروز باعث شده که تصمیم بگیرید تکانی به کسب‌وکار خود دهید، به شما تبریک می‌گوییم و خبر خوبی برای شما داریم. تیم ما در کنار شما خواهد بود که با وجود تحریم‌ها بتوانید خط تولید خود را همگام با تکنولوژی روز دنیا کنید.

همچنین می‌توانید تمامی نکات مربوط به ربات‌های صنعتی، مانند آموزش، نصب، خدمات پس از فروش و… را به بهترین شکل ممکن با تیم ما تجربه کنید. فقط کافیست با پشتیبان‌های ما در ارتباط باشید و انتظار خود را از محصولی که نیاز دارید، با ما در میان بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *