اجرای اتوماسیون صنعتی در کارخانهها شامل مراحل مختلفی است. هر کدام از این مرحلهها باید به درستی طی شوند که مرحله بعدی اجرا شود. اگر تجربه کافی در این زمینه نداشته باشید، ممکن است در اجرا پروژه صنعتی خود با مشکل روبهرو شوید.
همانطور که میدانید تمام صنایع، جامعه هدف اتوماسیون صنعتی هستند. به هر کجا که نگاه کنید، صنعتی را نمیبینید که به این پروژه نیاز نداشته باشد. میتوان گفت که ثبات یک صنعت، وابسته به اجرا و ارتقا سیستم اتوماسیون صنعتی در آن کارخانه است.
مطالب امروز شامل تجربه و اطلاعات چندین ساله در اجرای پروژه های اتوماسیون صنعتی است. بهطور کلی 33مرحله برای اجرای اتوماسیون صنعتی باید طی شود که در ادامه آنها را میخوانید.
مراحل اجرای پروژه های اتوماسیون صنعتی
1. دریافت درخواست پروژه
اولین مرحلهای که در انجام پروژه اجرای اتوماسیون صنعتی انجام میشود، دریافت درخواست پروژه از مشتری است. برای اینکه بدانید مشتریان پروژه اتوماسیون صنعتی شامل چه صنایعی هستند، نام تعدادی از آنها را در لیست زیر برای شما آوردیم؛
- صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- صنایع غذایی
- صنایع دارویی
- صنایع بستهبندی و…
مشتری با روشهای مختلفی درخواست خود را به شرکتهایی که خدمات صنعتی انجام میدهند، ارائه میدهد. روشهایی مانند؛
- اعلام مناقصه
- ثبت درخواست در سایت
- تماس تلفنی
- شرکت در نمایشگاه
2. مشاوره و ارزیابی
بعد از اینکه مشتری درخواست خود را ارسال کرد، باید مکالماتی درباره پروژه داشته باشند. در این مرحله هدف پروژه تعیین میشود. توجه کنید که برای مشاوره دقیق پیمانکار، کارفرما باید مدارک و اطلاعات دقیقی در اختیار پیمانکار قرار دهد. برخی از این مدارک شامل؛
- نقشه فلو پروسه
- لیست موتورها
- لیست سنسورها و ابزار دقیق و…
3. بازدید حضوری
بعد از اینکه پیمانکار اطلاعات اولیه را بهدست آورد، باید به صورت حضوری از خط تولید و ماشینآلات بازدید کند. این موضوع به این دلیل است که هر چقدر اطلاعات اولیه دقیق و کامل باشند، باز هم پیمانکار باید کارشناسهای فنی خود را به محل اجرای پروژه بفرستد که اطلاعات میدانی بهدست آورند.
4. طراحی معماری سیستم کنترل
معماری سیستم کنترل، بیانگر نوع، تعداد و نحوه ارتباط قطعات اتوماسیون صنعتی است. در این مرحله، پیمانکار یک پیشنهاد فنی متناسب با نیاز کارفرما ارائه میکند. در پیشنهاد فنی، غیر از معماری سیستم کنترل، نحوه ارتباط سیستم کنترل با عملگرهای فرایند مانند موتورها نیز در نظر گرفته میشود.
این پیشنهاد فنی، یا مورد تأیید کارفرما قرار میگیرد و یا ویرایش میشود. بههرحال برای رفتن به مرحله بعد، باید این مرحله توسط کارفرما تأیید شود.
5. تعیین برنامه زمانبندی و پیشنهاد مالی
در این مرحله از اجرای اتوماسیون صنعتی، پیمانکار و کارفرما باید با هم در تعامل باشند. یعنی براساس ضرورت پروژه و برنامه کاری پیمانکار، یک برنامه زمانی مشخص برای تحویل پروژه تعیین شود. همچنین بهتر است در همین زمان برروی مسائل مالی توافق کنند.
6. بستن قرارداد و دریافت پیشپرداخت
این قرارداد باید شامل تمام جزئیات فنی و حقوقی، از زمان شروع پروژه تا روز آخر آن باشد. دریافت پیشپرداخت توسط پیمانکار، به معنی شروع رسمی قرارداد است.
7. دریافت منطق سیستم کنترل از کارفرما
لاجیک یا منطق سیستم کنترل، بهوسیله کارفرما و مهندسان خود شرکت، یا پیمانکار تهیه میشود. توجه کنید که نوشتن لاجیک به عهده پیمانکار نیست. همچنین تأیید کارفرما بر لاجیک استخراج شده برای ادامه پروژه توسط پیمانکار، ضروری است.
8. طراحی سیستم کنترل
بعد از اینکه لاجیک تهیه شد و کارفرما آن را تأیید کرد، وارد مرحلهای میشویم که پیمانکار طرح پیشنهادی سیستم کنترل را مطابق با دادههای جمعآوری شده تکمیل کند و آن را مبنای اجرای پروژه قرار دهد.
9. تهیه مستندات پروژه
قبل از هر اقدامی، تهیه مستندات پروژه لازم است و مبنای طراحیهای بعدی خواهد بود. در این مستندات باید لیستی از ورودیها و خروجیها، قطعات مورد نیاز پروژه، موتورها، کابلها و… درج شود. براساس این مستندات، باید نقشه الکتریکی فرایند طراحی شود.
10. طراحی تابلو
تابلوهای برق، قلب تپنده یک کارخانه هستند. براساس مستندات پروژه، نقشه الکتریکی فرایند طراحی میشود. نقشه الکتریکی تابلوهای برق، شامل تمام ارتباطات و مدارهای الکتریکی از صفر تا صد یک کارخانه هستند. انواع مختلف تابلو برقها بهصورت ایستاده و یا دیواری مورد استفاده قرار میگیرند.
11. تأمین قطعات مورد نیاز
در این مرحله از اجرای اتوماسیون صنعتی، باید براساس اطلاعات جمعآوری شده در مرحله9، قطعات مورد نیاز پروژه تأمین شوند. اقلام اصلی پروژههای اتوماسیون صنعتی، معمولا ساخت کمپانیهای خارجی هستند.
به همین دلیل، برای تهیه این قطعات یا میتوان از منابع داخلی استفاده کرد و یا از منابع خارجی، بهصورت واردات آنها را تأمین کرد.
12. ساخت فریم تابلوها
فریم تابلوها، براساس اندازه و فضای اتاق برق کارخانه طراحی و اجرا میشود. معمولا ساخت فریم تابلوها توسط یک شرکت اتوماسیون صنعتی، برونسپاری میشود.
13. مونتاژ تابلو
اولین قدم عملیاتی برای اجرای پروژه، در این مرحله انجام میشود. براساس نقشه الکتریکی فرایند، عملیات ساخت، مونتاژ و وایرینگ تابلوها در این مرحله انجام میشود.
14. برنامهنویسی سیستم کنترل
در این مرحله تیم برنامهنویسی پیمانکار، اقدام به برنامهنویسی میکنند. همانطور که میدانید، هر کمپانی که تولیدکننده قطعات اتوماسیون صنعتی است، نرمافزار مخصوص به خود را نیز دارد.
15. تستFAT
این تست برروی سیستم کنترل انجام میشود. با انجام این تست، تابلو کنترل و قدرت، به شکل شبهواقعی آزمایش میشوند.
16. حمل تابلو به محل کارفرما
بعد از انجام آزمایش و تست برروی تابلو و اینکه مطمئن شدید که عملکرد آن درست است، باید تابلو را به محل پروژه انتقال دهید.
17. نصب تابلو
محل نصب تابلوی برق، در محل اتاق برق است. اتاق برق باید طبق استانداردها و نظر پیمانکار، در بهترین و در دسترسترین نقطه کارخانه در نظر گرفته شود.
18. تجهیزات ابزار دقیق نصب شوند
تجهیزات ابزار دقیق مانند سنسورهای دیجیتال، اندازهگیرها و… باید در محل مخصوص، براساس نقشه PFDوP&ID در کارخانه نصب شوند.
19. اجرای کابلکشی، سیمکشی و لوله کاندوئیت
اول باید مسیرهای کابلکشی در تابلو برق مشخص شوند. بعد سینیکشی و لوله کاندوئیت را نصب کنید و بعد از آن، کابلهای فرمان و قدرت را بکشید. تستهای لازم را برای صحت عملکرد کابلها انجام دهید.
20. سربندی تابلوها و تجهیزات
در این مرحله از اجرای اتوماسیون صنعتی، باید کابلها را از یک جهت به زیر ترمینالهای تابلو، و از جهت دیگر به تجهیزات عملگر و ابزار دقیق وصل کنید.
21. کالیبراسیون تجهیزات
انجام دادن تنظیمات عملگرها و بعد، آغاز عملیات کالیبراسیون از طریق تجهیزات در این مرحله انجام میشود.
22. برقدار کردن تابلوها
برق اصلی تابلو در این مرحله وصل میشود. بعد از ONشدن کلید اتومات و یا کلید هوایی اصلی تابلو، شاهد برقدار شدن تابلوهای دیگر هستیم.
23. نصب سیستم مانیتورینگ
بهجز سیستم مانیتورینگ، باید سرورها هم نصب شوند. رک سرورها (کامپیوترهای صنعتی)، در اتاق کنترل تعبیه میشود. تیم مهندسی در اتاق مانیتورینگ مستقر شده و سیستم کامپیوتری را راهاندازی میکنند.
24. تست سرد خط تولید
این تست یعنی هر کدام از تجهیزات، به صورت تکی راهاندازی میشوند.
25. تنظیمات اولیه
وقتی به مرحله تنظیمات اولیه میرسیم که هماهنگی سختافزار و نرمافزار انجام شده باشد. تنظیمات اولیه شامل تنظیم درایوها، تنظیم جریان کلیدها، تنظیم سافت استارترها و… است.
26. تست گرم بدون محصول
این تست یعنی برنامه کنترلی از مرحله 0تا100، بدون محصول اجرا میشود. مزایای تست گرم شامل شناسایی خطاها در این بخش، مشاهده عملکرد ماشین و مشخص شدن ایرادها است.
27. تست گرم با محصول
این تست پروسه اتوماتیک را در شرایط واقعیتری آزمایش میکند.
28. تستSAT
این تست مربوط به زمانی است که قرار است سیستم کنترل را به کارفرما تحویل دهید. یعنی بعد از اینکه سیستم کنترل نهایی در محل پروژه راهاندازی شد، این تست انجام میشود.
29. آموزش به پرسنل
آموزش به پرسنل کارفرما، توسط پیمانکار داده میشود و با توجه به سطح تخصصی، تحصیلات و… در نظر گرفته میشود.
30. تولید آزمایشی به صورت موقت
بهطور معمول بعد از آموزش به پرسنل، پروژه اتوماسیون به پایان میرسد. بعضی شرکتهای ارائه خدمات، بیش از وظیفه خود احساس مسئولیت میکنند و حدود 2ماه اول تولید، با تیم فنی خود در کنار کارفرما هستند.
31. تحویل نهایی
سیستم کنترل بهطور نهایی به کارفرما تحویل داده میشود و باقیمانده مبلغ قرارداد، به پیمانکار پرداخت میشود.
32. دوره گارانتی
این دوره معمولا بین 6ماه تا 2سال است. در این دوره پیمانکار برای اصلاح مشکلات نرمافزاری و تعویض یا تعمیر قطعات سختافزاری، متعهد میشود.
33. خدمات پس از فروش
این خدمات معمولا بین 2تا10 سال است که پیمانکار متعهد میشود خدمات عیبیابی را انجام دهد. هزینههای خدمات پس از فروش به عهده کارفرما است.
جمعبندی و نکات پایانی مربوط به اجرای اتوماسیون صنعتی
حتما از مزیتهای سیستم اتوماسیون صنعتی خبر دارید. در صورتی این مزیتها شامل خط تولید شما میشود که پیمانکار با تجربه داشته باشید که مراحل اجرای اتوماسیون صنعتی را به درستی و به ترتیب انجام دهد.
مراحل اجرای اتوماسیون صنعتی را بهطور کامل با هم بررسی کردیم. ولی یک نکته را در نظر داشته باشید؛ وقتی وارد مراحل اجرایی و عملیاتی شدید، بهتر است تستهای مربوط به صحت عملکرد را انجام دهید و بعد به مرحله بعدی بروید. رعایت این نکته از بروز خطا و ایرادهای دستگاهها، جلوگیری میکند.
شاید این سوال در ذهن شما باشد که یک پیمانکار خوب را از کجا پیدا کنیم؟ معرفی شرکت تی اس گروپ، هدیه به کسانی است که تا این قسمت مطالب همراه ما بودند. شرکت تی اس گروپ، با استفاده از رباتهای یاسکاوا، میتواند به بهبود اتوماسیون صنعتی شرکتها کمک کند.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاعات بیشتر، از طریق شماره زیر با کارشناسان ما در ارتباط باشید. همچنین میتوانید نظرات و پیشنهادهای خود را برای ما کامنت کنید.
سوالات متداول
1- برای اجرای اتوماسیون صنعتی به چه فاکتورهایی باید توجه کرد؟
برای اجرای اتوماسیون صنعتی باید به نیازهای تولید، بودجه و فضایی که در اختیار دارید، توجه کنید؛ در این زمینه بهتر است با کارشناسان ما در تیاسگروپ در تماس باشید تا شما را بهتر و بیشتر راهنمایی کنند.
2- چه صنایعی از اتوماسیون صنعتی سود میبرند؟
صنایعی مانند خودروسازی، الکترونیک، داروسازی، فرآوری مواد غذایی و تولید همگی با بهبود سرعت، دقت و انعطافپذیری میتوانند از اجرای اتوماسیون صنعتی سود ببرند.
برای مطالعه بیشتر شما
What is Industrial Automation?
بدون دیدگاه