دنیایی را تصویر کنید که در آن ماشینها هم میتوانند درست مثل انسانها ببینید، دادهها را تفسیر کنند و حتی براساس چیزهایی که میبینند تصمیم بگیرند؛ این روزها این رویای شیرین بهلطف پیشرفتهای نرم افزار پردازش تصویر، در حال تبدیلشدن به یک واقعیت است؛ فرقی ندارد انسانها بهدنبال شناسایی عیوب در خط تولید باشند یا بخواهند روی ترافیک نظارت کنند، در هر صورت نرمافزارهای پردازش تصویر کار آنها را راه خواهد انداخت. برای آشنایی بیشتر با این نرمافزار در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
پردازش تصویر چیست؟
پردازش تصویر تکنیکیست که با کمک آن میتوان اطلاعات مفیدی از تصاویر به دست آورد یا کیفیت آنها را افزایش داد. در پردازش تصاویر از روشها و الگوریتمهای مختلفی استفاده میشود. با کمک پردازش تصویر صنایع مختلف میتوانند فرآیندهای تولید را بهینه کرده و تصمیمات آگاهانهتری بگیرند.
Image processing is the process of transforming an image into a digital form and performing certain operations to get some useful information from it. The image processing system usually treats all images as 2D signals when applying certain predetermined signal processing methods.
پردازش تصویر فرآیند تبدیل یک تصویر به شکل دیجیتال و انجام عملیات خاصی برای به دست آوردن اطلاعات مفید از آن است. سیستم پردازش تصویر معمولاً هنگام استفاده از روشهای پردازش سیگنال از پیش تعیینشده، همه تصاویر را به عنوان سیگنالهای دوبعدی در نظر میگیرد.
منبع: simplilearn.com
نکات مهم در انتخاب نرم افزار پردازش تصویر
وقتی قرار است برای دوربین صنعتی پردازش تصویر نرمافزاری را انتخاب کنید، بهتر است توجه ویژهای به نکات زیر داشته باشید:
1- سازگاری با طیف گستردهای از دوربینهای صنعتی
قبل از انتخاب نرمافزار مطمئن شوید که نرمافزار موردنظر شما از طیف گستردهای از دوربینهای صنعتی پشتیبانی میکند؛ از این طریق کارایی و اثربخشی نرمافزار چندبرابر شده و جلوی بروز ناهماهنگیهای مختلف گرفته میشود.
2- پشتیبانی از تکنیکهای پیشرفته
برای اینکه بتوانید با دقت بیشتری تصاویر را تجزیه و تحلیل کنید باید بهدنبال نرمافزاری باشید که از تکنیکهای پیشرفته بهبود تصاویر مثل تنظیم کنتراست، کاهش نویز و تشخیص لبه پشتیبانی میکنند.
3- پردازش در لحظه
در یک محیط صنعتی پردازش در لحظه اهمیت زیادی دارد چراکه ربات باید سریعا تصمیم گرفته و فرآیند را کنترل کند؛ بنابراین بهتر است نرمافزار انتخابی شما از پردازش تصویر در لحظه پشتیبانی کرده تا بتوانید تصاویر را سریع و کارآمد دریافت کنید.
4- قابلیت ادغام با الگوریتمهای یادگیری ماشینی
وقتی نرم افزار پردازش تصویر قابلیت ادغام با الگوریتمهای یادگیری ماشینی را دارد، عملکرد خوب فرآیندهای صنعتی بهطرز چشمگیری بالا میرود؛ پس هنگام انتخاب نرمافزار بهتر است به این نکته هم توجه کرده و نرمافزاری را انتخاب کنید که قابلیت ادغام با الگوریتمهای یادگیری ماشینی را داشته باشد.
نکاتی که در این قسمت از مقاله گفته شد به شما کمک میکند تا نرمافزاری را انتخاب کنید که با برنامههای صنعتی شما مطابقت داشته و بهرهوری، اتوماسیون و کنترلکیفیت را بالاتر میبرد.
معرفی چند نرم افزار پردازش تصویر معتبر و کاربردی
مسئولیت تجزیه، تحلیل و تفسیر تمام تصاویری که توسط دوربینهای صنعتی ضبط میشود، بر عهده نرم افزار پردازش تصویر است؛ در ادامه چند نرم افزار پردازش تصویر معتبر و کاربردی را به شما معرفی خواهیم کرد.
1- MATLAB
وقتی از بهترین نرم افزار پردازش تصویر صحبت میکنیم، نباید نرمافزار متلب را فراموش کنیم؛ این نرمافزار در صنایع مختلفی مثل رباتیک و خودروسازی کاربرد دارد. از جمله ویژگیهای این نرمافزار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن جعبهابزار جامع
- ادغام آسان با دوربینهای صنعتی
- پشتیبانی داخلی از الگوریتمهای یادگیری ماشینی
2- OpenCV
یکیدیگر از نرمافزارهایی که برای پردازش تصاویر کاربرد دارد، نرمافزار OpenCV است. این نرمافزار یک منبع باز است و همه افراد میتوانند به آن دسترسی داشته باشند. OpenCV بهطورکامل از بینایی با کمک هوش مصنوعی و پردازش تصویر پشتیبانی میکند. سایر ویژگیهای این برنامه شامل موارد زیر است:
- OpenCV با سیستم عاملهای مختلف از جمله لینوکس، ویندوز، اندروید و macOS سازگاری دارد.
- OpenCV از توابع و الگوریتمهای مختلف برای پردازش تصویر استفاده میکند.
- با کمک این نرمافزار میتوان بدون هیچ تاخیری تصاویر دریافت شده توسط دوربین را پردازش کرد.
3- Halcon
نرم افزار Halcon که ساخت شرکت MVTec است در زمینه پردازش تصویر و بینایی ماشین کاربردهای زیادی دارد. برای آشنایی بیشتر با این نرمافزار در ادامه همراه ما باشید.
- نرمافزار Halcon رابط کاربری آسانی دارد.
- این نرمافزار فرصت دید دقیق سهبعدی را در اختیار شما میگذارد.
- بهدلیل امکاناتی که این نرمافزار دارد میتوان از آن برای بازرسی، کنترل چاپ و بستهبندی استفاده کرد.
نرم افزار پردازش تصویر چه کارهایی را انجام میدهد؟
نرم افزار پردازش تصویر وظایف مختلفی را انجام میدهد؛ وظایفی مثل:
- تجزیه و تحلیل تصاویر مانند اندازهگیریها، تشخیص ناهنجاریها و شمارش اشیا
- بهبود تصاویر مانند بهبود کنتراست و روشنایی
- حذف نویز و تاری تصاویر
- تقسیمبندی تصاویر
- شناسایی و استخراج الگوهای مهم تصاویر
- تشخیص و شنایی اشیا درون تصاویر بر اساس الگوهای از پیش تعریفشده
- بازسازی تصاویر آسیبدیده
- ترازکردن تصاویر
- تغییر پرسپکتیو، اندازه و شکل تصاویر
جمعبندی
در این مقاله از تیاسگروپ با شما درباره نرمافزارهای پردازش تصویر صحبت کرده و سعی کردیم نگاهی کوتاه به ویژگیهای این نرمافزارها داشته باشیم. اگر میخواهید در کارخانه خود یکی از این نرمافزارها را به کار بگیرید بهتر است به گزینههایی مثل MATLAB، OpenCv و Halcon فکر کنید. چنانچه در زمینه انتخاب نرمافزار یا دوربینهای پردازش تصویر به راهنمایی بیشتری نیاز داشتید، میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان از طریق شماره زیر با ما در تماس باشید. ما در تیاسگروپ با تجربه و تخصصی که در زمینه اتوماسیونهای صنعتی داریم، میتوانیم براساس نیازی که دارید، بهترین نرمافزار را به شما معرفی کنیم.
چنانچه درباره نرم افزار پردازش تصویر سوال بیپاسخی در ذهن شما باقی مانده است، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
سوالات متداول
1- نرم افزار پردازش تصویر در محیطهای صنعتی چطور استفاده میشود؟
در اتوماسیونهای صنعتی از نرمافزارهای پردازش تصویر برای کارهایی مثل عیبیابی، تشخیص اشیا، بهینهسازی فرآیند تولید و کنترل کیفیت استفاده میشود.
2- در چه موقعیتهایی میتوان از سیستم پردازش تصویر استفاده کرد؟
از نرم افزار پردازش تصاویر میتوان در تصویربرداریهای پزشکی، دوربینهای ترافیک، اتوماسیونهای صنعتی، تشخیص چهره و… استفاده کرد.
3- آیا افراد غیرمتخصص هم میتوانند از نرمافزارهای پردازش تصویر استفاده کنند؟
بله؛ معمولا نرمافزارهای پردازش تصویر رابط کاربرپسند خوبی دارند و افراد غیرمتخصص هم میتوانند کارهای اولیه تجزیه و تحلیل تصاویر را انجام دهند.
برای مطالعه بیشتر شما
COMPUTER VISION SOFTWARE FOR IMAGE PROCESSING
بدون دیدگاه