جوشکاری یکی از مراحل مهم خطوط تولید در بسیاری از صنایع است. بخش مهمی از فرایند تولید خودرو، لوازم برقی و آشپزخانه، صنایع فولاد، آهن، هوافضا، ذوب‌آهن، تولید قطعات فلزی، آلمینیومی و … توسط جوشکاری انجام می‌شود. این مرحله علاوه بر اهمیت، خطرناک و آسیب‌زا نیز هست. گازهای متصاعد شونده از فرایند جوشکاری می‌توانند به دستگاه تنفسی افراد آسیب بزنند. همین‌طور چشم‌ها می‌توانند در معرض جوشکاری مداوم دچار آسیب‌های جدی شوند. مشکلات جوشکاریِ دستی و اهمیت عملیات جوشکاری در خطوط تولید پای یک جایگزین را به میان می‌کشد؛ جوشکاری رباتیک. در این مقاله می‌خواهیم سلول جوشکاری رباتیک را بررسی کنیم. سلول جوشکاری رباتیک چیست و برای تهیه آن از کجا باید شروع کرد؟

 

ربات جوشکاری یاسکاوا در خطوط تولید خودرو

سلول جوشکاری رباتیک چیست؟

یک ربات برای کاربردهای مختلف نیاز به تجهیزاتی دارد که بتواند برای عملکرد مورد نظر مورد استفاده قرار بگیرد. عموما ربات‌ها طوری طراحی می‌شوند که برای رنج مختلفی از کاربردها قابل استفاده باشند. مثلا یک ربات جوشکاری می‌تواند برای بسته‌بندی، ماشینکاری یا برش لیزری هم مورد استفاده قرار بگیرد. اما این ربات‌ها برای هر یک از این کاربردها نیاز به برنامه‌نویسی و تجهیزات مخصوص آن عملیات دارند.

یک سلول جوشکاری رباتیک
یک سلول جوشکاری رباتیک

به ربات به‌همراه تجهیزات مخصوص عملیات مورد نظر آن یک سلول جوشکاری گفته می‌شود. گاهی یک سلول جوشکاری متشکل از دو یا تعداد بیش‌تری ربات است که در یک اتاقک قرار می‌گیرند و با هماهنگی و هم‌کاری با یکدیگر یک وظیفه مشخص را انجام می‌دهند.

سلول جوشکاری رباتیک شامل قطعات و تجهیزاتی است که در ادامه به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

1. بدنه ربات

2. منبع تغذیه جوشکاری

منبع تغذیه قدرت لازم برای ذوب کردن فلز را در انتهای مشعل جوشکاری ایجاد می‌کند.

3. کولر

بعضی از انواع جوشکاری نیاز به خنک کننده مشعل دارند.

4. مشعل جداکننده

در صورت برخورد مشعل آن را قطع می‌کند.

5. سیم جوشکاری

6. دیسک عایق

بین مشعل و یا شکاف مکانیکی قرار می‌گیرد.

7. کابل مشعل

برای اتصال مشعل با فیدرسیم.

8. گردن مشعل

همان مشعل جوشکاری است

9. نگهدارنده سیم جوش

مابین فیدرسیم و نگهدارنده سیم جوش نصب می‌شود.

سیم را به فیدرسیم می‌رساند.

10. مجرای سیم جوش

11. مسیرهای خطی

این مسیرها دسترسی ربات را افزایش می‌دهند و این امکان را فراهم می‌کنند که ربات بتواند کار چندین ربات را انجام دهد.

12. پایه منبع تغذیه

برای نصب منبع تغذیه جوش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به‌طور کلی وظیفه خود ربات در جوشکاری ایجاد موقعیت مناسب برای منبع گرما نسبت به قطعه کار است.

در مقابل تجهیزات جوشکاری همان تجهیزاتی هستند که انرژی را از دستگاه جوش یا همان منبع تغذیه گرفته و به قطعه کار منتقل می‌کنند.

در تصویر بالا بخش‌های تجهیزات سلول جوشکاری رباتیک را به‌صورت رنگی و بخش‌های مربوط به خود ربات را به‌صورت خاکستری مشاهده می‌کنید
در تصویر بالا بخش‌های تجهیزات سلول جوشکاری رباتیک را به‌صورت رنگی و بخش‌های مربوط به خود ربات را به‌صورت خاکستری مشاهده می‌کنید

انواع جوشکاری رباتیک

یک سلول جوشکاری رباتیک می‌تواند طیف وسیعی از انواع جوشکاری را انجام دهد. در ادامه به انواع جوشکاری که توسط سلول جوشکاری رباتیک ممکن است اشاره میکنیم:

1.جوشکاری قوس الکترونیک یا جوشکاری آرک: در این نوع جوشکاری که جریان الکتریسیته کاتالیزر آن است، جریان به صورت قوس ظاهر می‌شود و گرمای لازم برای ذوب دو قطعه فلز با یکدیگر را تأمین می‌کند. جوشکاری آرک یک نوع قدیمی از جوشکاری است که هنوز هم رایج است.

 

ربات جوشکاری یاسکاوا

2.جوشکاری نقطه‌ای: در این نوع جوشکاری جریان الکتریکی با تماس مستقیم از نقطه تماس دو فلز عبور می‌کند و با ایجاد گرمای بسیار زیاد دو فلز را ذوب کرده و باعث می‌شود دو ورقه به‌هم بپیوندند.

یک سلول جوشکاری رباتیک در خط تولید خودرو
یک سلول جوشکاری رباتیک در خط تولید خودرو

3.جوشکاری مقاومتی: در این نوع جوشکاری عبور جریان الکتریکی از دو قطعه فلز و از طریق تماس مستقیم باعث ذوب دو قطعه فلز شده و آن‌ها را به‌هم جوش می‌دهد.

4.جوشکاری TIG یا جوشکاری آرگون: این نوع جوشکاری کیفیت و دقت بالایی دارد. قوس الکتریکی میان الکترود تنگستنی و قطعه فلزی باعث جوش دو قطعه فلز می‌شود.

5.جوشکاری MIG: در این نوع جوشکاری تفنگ جوشکاری توسط یک الکترود سیمی تغذیه می‌شود. سرعت جوشکاری در این نوع بالا است اما در عین حال نرخ رسوب نیز بالا می‌باشد.

6.جوشکاری پلاسما: در جوشکاری پلاسما گاز یونیزه شده از نازل مسی عبور کرده و دمای بالایی را ایجاد می‌کند. در جوشکاری پلاسما به راحتی می‌توان سرعت و دما را کنترل کرد.

1.گاز پلاسما- 2. محافظ نازل – 3. گاز محافظ – 4. الکترود – 5. محدودساز نازل – 6. قوس الکتریکی
1.گاز پلاسما- 2. محافظ نازل – 3. گاز محافظ – 4. الکترود – 5. محدودساز نازل – 6. قوس الکتریکی

7.جوشکاری لیزری: در این نوع جوشکاری دستگاه لیزر اشعه لیزر را از طریق فیبر نوری به قطعات می‌تاباند. این جوشکاری برای مواردی که باید از راه دور انجام شوند مناسب است.

جوش لیزری
جوش لیزری

مزایای استفاده از سلول جوشکاری رباتیک

جوشکاری با ربات یکی از مهمترین کاربردهای ربات‌های صنعتی است. یکی از اولین استفاده‌های ربات‌های صنعتی، استفاده از آن‌ها در خطوط تولید خودرو و محصولات دیگر برای جوشکاری بوده است. اما امروزه صنایع کوچک‌تر مثل تولید لوازم الکترونیک، لوازم خانگی و آشپزخانه مثل تلوزیون و یخچال هم رو به خرید و استفاده از سلول جوشکاری رباتیک آورده‌اند. امروزه 25 درصد از ربات‌های در حال خدمت در سراسر جهان برای جوشکاری استفاده می‌شوند. بنابراین کاربرد جوشکاری یکی از محبوب‌ترین موارد استفاده از ربات صنعتی است. همه‌ این‌ها به‌خاطر مزایای فراوان جوشکاری رباتیک نسبت به جوشکاری دستی است. در ادامه به بخشی از این مزایا اشاره خواهیم کرد:

  1. ربات به دلیل حرکت یکنواخت و دقت زیاد جوشکاری را تمیز، با کیفیت بالا و بدون اشکال انجام می‌دهد و از بروز خطای انسانی جلوگیری می‌کند. ربات‌ها جوشکاری را به صورت یکنواخت و با عرض یکسان انجام می‌دهند.

 

سلول جوشکاری رباتیک یاسکاوا

سلول جوشکاری رباتیک یاسکاوا با 3 ربات
سلول جوشکاری رباتیک یاسکاوا با 3 ربات
  1. جوشکاری مخصوصا در خطوط تولید یک کار یکنواخت و خسته‌کننده است. کارهای تکراری برای انسان آسیب‌زا هستند اما ربات‌ها دقیقا برای همین کارهای تکراری تولید می‌شوند.
  2. گازهای ایجاد شده از جوشکاری برای سیستم تنفسی انسان مضر هستند و در درازمدت صدمات بسیاری به سلامتی افراد وارد می‌کنند در حالی‌که این گازها برای ربات‌ها مشکلی ایجاد نمی‌کنند. هم‌چنین جوشکاری در درازمدت صدماتی به چشم نیروی انسانی وارد می‌کند. در نتیجه با استفاده از جوشکاری رباتیک ایمنی نیروی انسانی و در نتیجه رضایت نیروی انسانی بسیار افزایش خواهد یافت.
  3. جوشکاری توسط نیروی انسانی دارای وقفه است. این وقفه‌ها شامل زمان استراحت، غذا و وقفه‌های بین مراحل انجام کار می‌شود. اما ربات بدون تردید و وقفه کارها را انجام می‌دهد.
  4. نیروی انسانی نیاز به استراحت، مرخصی و تعطیلات دارد. این در حالی است که ربات‌ها می‌توانند 24 ساعته و بدون وقفه کار کنند.

 

جوشکاری قطعات توسط ربات صنعتی

  1. کاهش ضایعات؛ خطای انسانی هنگام جوشکاری در خطوط تولید اجتناب‌ناپذیر است. از این رو همواره مقداری از قطعات ممکن است بی‌مصرف شده و دور انداخته شوند. این در حالی است که استفاده از سلول جوشکاری رباتیک خطاهای انسانی را ندارد. به همین دلیل استفاده از ربات جوشکاری می‌تواند ضایعات تولید را بسیار کاهش داده و در درازمدت بهره‌وری کار را افزایش دهد.
  2. هرچند نصب سلول جوشکاری رباتیک هزینه اولیه دارد اما استفاده از این ربات‌ها در طول فرایند تولید با کاهش ضایعات، کاهش آسیب به نیروی انسانی، افزایش سرعت، دقت و کیفیت در کار بهره‌وری کار را بیش‌تر می‌کنند و در نهایت قیمت تمام‌شده‌ی محصولات را کاهش می‌دهند.
سلول جوشکاری رباتیک یاسکاوا
سلول جوشکاری رباتیک یاسکاوا

نتیجه‌گیری

 امروزه شرکت‌های پیشرو در صنایع مختلف رو به استفاده از ربات‌ها در کاربردهای مختلف آورده‌اند تا خطوط تولید خود را اتوماتیک کنند. یکی از محبوب‌ترین کاربردهای ربات صنعتی استفاده از ربات‌ها برای جوشکاری است. جوشکاری رباتیک مزایای بسیاری دارد که در این مقاله به آن‌ها پرداختیم. با استفاده از جوشکاری رباتیک می‌توانید خطوط تولید خود را 24ساعته کنید، بهروه‌وری کار را افزایش دهید و ایمنی و سلامت نیروی انسانی خود را حفظ کنید و در نتیجه قیمت نهایی محصولات خود را کاهش دهید. برای عملیاتی کردن یک ربات در جهت انجام فرایند جوشکاری مورد نظر شما باید یک سلول جوشکاری رباتیک تهیه کنید. برای این‌کار نیاز به مشاوره تخصصی خواهید داشت.

مجموعه تی اس گروپ ارائه دهنده انواع ربات یاسکاوا در ایران است. این مجموعه آماده ارائه مشاوره، خدمات فروش، نصب، برنامه‌نویسی و پشتیبانی برای ربات یاسکاوا است. امروزه یک چهارم ربات‌های جوشکاری دنیا از برند یاسکاوا هستند.

برای دریافت مشاوره در مورد سلول جوشکاری رباتیک می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

36148 25 98+

برای کسب اطلاعات بیش‌تر در رابطه با ربات جوشکاری این صفحه را مطالعه بفرمایید.

برای اطلاع از خدمات تی اس گروپ در زمینه سلوشن ربات جوشکاری این صفحه را مطالعه بفرمایید.

برای اطلاعات بیش‌تر در مورد سازندگان ربات جوشکاری در سراسر جهان این صفحه را مطالعه بفرمایید.

آیا تی اس گروپ نماینده یاسکاوا است؟

در واقع هیچ شرکتی در حال حاضر نمایندگی یاسکاوا در ایران را ندارد. بعضی شرکت‌ها از این عنوان سوء‌استفاده می‌کنند و خود را نماینده یاسکاوا در ایران معرفی می‌کنند تا نظر مشتریان را به خود جلب کنند. برای اطلاعات بیش‌تر مقاله نماینده یاسکاوا در ایران را مطالعه بفرمایید.

تی اس گروپ خود را نماینده یاسکاوا در ایران معرفی نمی‌کند اما ارتباط ما با یاسکاوا بدون واسطه است و به صورت مستقیم از یاسکاوا ساپورت فنی دریافت می‌کنیم.

No comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *